Een Cutter Soilmix-wand (CSM) is een alternatieve grondkering op basis van bodeminjectie. Bodeminjecties hebben het doel de eigenschappen van de grond te wijzigen en de bodem in een dusdanige toestand te brengen dat deze een constructieve functie krijgt.
De injectievloeistof en de aanwezige grond gaan zich mengen en stabiliseren zodat er een vast geheel verkregen wordt. Tijdens het Soilmixen wordt de aanwezige grond door middel van een holle stang en een mix-boorkop gemengd met een rijke cementspecie. Het voordeel van dit systeem is dat de grondkering trillingsvrij, zonder grondverdringing en zonder grondontspanning aangebracht wordt.
Omdat er geboord of gefreesd wordt kan de uitvoering eveneens gebeuren in grond welke stoorlagen uit vastgepakt zand, mergel of grind bestaan. Op deze manier kan er vlak naast belendingen gewerkt worden zonder dat er grote risico’s op zetting- of trillingschade ontstaan. Omdat de grond gebruikt wordt als grondstof kan men toeslagstoffen zoals zand en grind uitsparen en is er een geringe afvoer van overtollige grond. Verontreinigde gronden kunnen door het cement ingekapseld worden.
Bij Soilmix kan men gebruik maken van verschillende mengmethoden afhankelijk van de soort grond.
Freeskop systemen
Tijdens de Bauma van 2004 werd door Bauer het Cutter Soilmix-systeem (CSM) gepresenteerd. Winmix B.V. slaagde er toen in dit prototype mee naar Nederland te krijgen en samen met Bauer verder te ontwikkelen tot het huidige systeem. Het eerste werk, wat wereldwijd bekend werd en met dit systeem werd vervaardigd, is een bouwkuip in Valkenburg met een ontgravingsdiepte van 8 meter vlak langs bestaande belendingen.
Bij het CSM-systeem wordt middels een freeskop de grond losgewoeld en gelijktijdig de dämmer geïnjecteerd. Op de freeskop zijn twee drukopnemers geplaatst om de steundruk van de groutspecie te meten. Deze druk onderaan de boorkop is ook de hydraulische druk welke zich in de Soilmixkolom ontwikkelt en dient altijd meer te zijn dan de gronddruk, zodat men geen zettingen veroorzaakt wanneer er direct naast belendingen wordt gewerkt.
Nadat de voerbuis en mixkop uit het boorgat verwijderd zijn kan de Soilmixkolom eventueel gewapend worden met een staalprofiel.
Kwaliteitscontrole
Tijdens de uitvoering worden op een display de volgende gegevens aan de machinist getoond, zodat het proces continue wordt bewaakt en indien nodig bijgestuurd kan worden. Display gegevens:
- Diepte
- Inclinatie van het boorequipement
- Toerental van het boorequipement
- Volume per minuut van de ingepompte groutspecie
- Totaal verpompte volume per boring
- Groutdruk in de toevoerslang
- Hydraulische druk in de groutkolom
- Verpompt volume in functie van de diepte
- Oliedruk van het boorequipement
- Mootnummer
- Projectgegevens
Indien gewenst kunnen bovenstaande gegevens in een rapport aan de opdrachtgever worden voorgelegd.
De uitvoering
De CSM-wanden worden uitgevoerd met de frees welke een breedte heeft van 2,40 m. De primaire palen worden gefreesd met een tussenafstand van 2,20 m. tot de berekende diepte.
Nadien worden de secundaire moten tussen de primaire moten gefreesd. Telkens wordt langs beide zijden 20 cm weggefreesd zodat een waterdichte wand gecreëerd wordt.
Elke zowel primaire als secundaire moot wordt, indien noodzakelijk, voorzien van wapeningsbalken.