Ook onder extreme druk van water en /of grond dient een bouwput of bouwsleuf toch stabiel te blijven. De veiligheid van werknemers maar ook de efficiency van het werk dienen ten koste van alles gewaarborgd te worden. Om dit te realiseren zijn diverse oplossingen beschikbaar. Het principe van de Berliner damwand is er daar een van.
Een Berlinerwand betreft een grondkerende constructie bestaande uit verticaal geplaatste H- of I-profielen. Deze vormen de staanders van de constructie. Hier tussenin worden keerwanden geplaatst. Traditioneel gezien betreft dit zogenaamde baddingen van hout die tussen de flenzen van de profielen worden geklemd. Vandaag de dag worden echter ook veelvuldig staalplaten gebruikt. Deze constructie is niet grondwaterkerend.
Voor- en nadelen van deze methode
Toepassing van het principe van de Berliner wand heeft als voordeel het beperkte ruimtebeslag en het prijsgunstige karakter. Bovendien kunnen de gebruikte materialen worden hergebruikt in geval van een tijdelijke keerwand.
Het feit dat deze wijze van grondkering niet waterdicht is en de beperkte bestendigheid tegen gronddruk vormen enkele nadelen. Toepassing in uitermate diepe bouwputten is daardoor niet aan te raden. De bedrijven die samen de Hoffmanngroep vormen, hebben de methode van toepassing van Berlinerwanden echter steeds verder geperfectioneerd en de mogelijkheden zodoende vergroot. Deze methode vormt een onderdeel van ons brede gamma aan opties om op efficiënte wijze en met minder grondontspanning uw bouwlocatie te kunnen ontgraven.
Meer weten? Neem direct contact op!