Sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw neemt de noodzaak om bouwputten te vervaardigen al maar toe. De complexiteit in de gebouwde omgeving vergroot en men gaat qua ontwerp meer en meer zowel de hoogte als de diepte in. In die periode van de 20e eeuw ontstond de grondkeringmethode die vandaag de dag bekend staat onder de naam ‘Berliner damwand’.
Voor de aanleg van de ondergrondse metro in Berlijn ontstond voor het eerst de behoefte om een berlinerwand te plaatsen. Dat zorgde namelijk voor een stabiele maar toch flexibele grondkering.
Constructiemethode
Wanneer men een berlinerwand gaat plaatsen worden daarbij stalen H-profielen gebruikt. Deze worden in de grond geheid of te getrild. Deze verticale profielen zijn voorzien van flenzen waartussen horizontale planken of betonnen platen kunnen worden aangebracht, die de verticale wand verstevigen en de grond daarachter tegen houden.
Afgezien van het feit dat de Berliner damwand niet waterkerend is, is de drukbestendigheid ook beperkter dan bij sommige andere methoden. Voor zeer diepe ontgravingen is dit concept dan ook minder geschikt.
Winmix BV en haar zusterbedrijven binnen de Hoffmanngroep beheersen het totale arsenaal dat t.b.v. grond- en waterkerende werken beschikbaar is. Neem contact met ons op!